✕ Stäng

Ny digital teknik gör ditt tandläkarbesök lättare

Modern digital teknik har även nått tandvården. Du som tycker att det är obehagligt att göra avtryck av dina tänder hos tandläkaren kan se ljust på framtiden. Den digitala scanningen är nämligen på ingång i tandläkarbranschen.

Linda Nestor, Redaktör
Senast uppdaterad 21 september 2015
Ny digital teknik gör ditt tandläkarbesök lättare

Optisk avläsare av dina tänder, istället för avtryck. Foto: Planmeca

Om du går till din tandläkare för att få tandimplantat, bettskena, snarkskena, bro eller tandreglering så behöver tandläkaren ett avtryck av dina tänder.

Idag använder de flesta tandläkare silikon eller annat material för detta där de fysiskt tar ett avtryck av tänderna. Något som många patienter upplever som obehagligt då det kan ge kväljningskänslor av att ha denna massa i munnen.

I en föreläsning på Swedental berättar dock övertandläkare Mattias Petterson att med ny digital teknik kan optisk avläsning göra jobbet.

Optisk avläsning kan nämligen scanna av tändernas utformning utan att behöva ett fysiskt avtrycksmaterial i munnen. Detta ger mindre obehag och mer preciserat resultat.

Om du har tandvårdsrädsla eller om du tycker att det är obehagligt vid denna typ av behandlingar så är därför optisk avläsning något för dig.

Den nya digitala metoden är dock väldigt ny i tandvårdsbranschen och det är först i år som vissa tandläkarmottagningar investerar i detta. Men med tiden kommer detta förmodligen bli det enda som används.

Fler nyheter

Senaste Nytt